تاپیک جامع رادیو آماتوری

تبلیغات

تبلیغات

موضوعات

موضوعات

جستجو

جستجو

پیوندهای روزانه

پیوندهای روزانه

لینک دوستان

لینک دوستان

صفحات جانبی

صفحات جانبی

امکانات جانبی

امکانات جانبی

آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 3059
بازدید دیروز : 680
بازدید هفته : 3739
بازدید ماه : 4181
بازدید کل : 1814789
تعداد مطالب : 674
تعداد نظرات : 121
تعداد آنلاین : 1

تاپیک جامع رادیو آماتوری

تاپیک جامع رادیو آماتوری

مديران انجمن: SAMAN, شوراي نظارت

 

 

محتواي پيام

 

 

 موضوع پست: تاپیک جامع رادیو آماتوری

ارسال شده در: شنبه 22 اسفند 1388 00:58 

 

 

سلام دوستان،

در اینجا میخوام یه مبحثی رو باز کنم که توی بحثهای تخصصی جاش خیلی خالیه:  رادیو آماتوری

در همین پست فعالیتهای رادیو آماتوری به شما معرفی خواهد شد و امیدوارم با استقبال شما دوستان علاقمند به این مبحث شیرین بحث را تا تبادل اطلاعات فنی جهت ساخت دستگاههای فرستنده گیرنده آماتوری ادامه دهیم.


رادیو آماتور کیست؟

به موجب مقررات موجود در كشور، راديوآماتوري نوعي ارتباط راديوئي است كه به منظور خودآموزي و تبادل اطلاعات علمي و عملي وبررسي‌هاي فني ارتباطي، بين راديوآماتورهاي مجاز در دنيا، برقرار مي‌گردد و راديوآماتور كسي است كه بخاطر علاقه به فن ارتباطات راديوئي و بدون هيچ گونه نظر انتفاعي وسياسي، با دريافت پروانه راديوآماتوري از وزارت ارتباطات وفناوري اطلاعات نسبت به انجام آزمايشات راديوئي به‌منظور پيشبرد فن راديو و الكترونيك اقدام مي‌نمايد.

راديوآماتوري تنها روش مورد علاقه‌اي است كه صدها هزار نفر را روزانه در سراسر جهان به يكديگر مرتبط ميسازد بيش از يك و نيم ميليون راديوآماتور داراي پروانه تقريباً در تمامي كشورهاي جهان وجود دارند كه بطور آزادانه از ايستگاه‌هاي راديويي خود در منزلشان بهره‌برداري مي‌نمايند.

تنها تعداد انگشت شماري از كشورها اين فعاليت را غير مجاز دانسته‌اند. ITU (اتحاديه بين‌المللي ارتباطات) اهميت راديوآماتوري را با تعريف سرويس آن به مجموعه مقررات خود تعيين نموده است و چنانچه در مدارك آن ذكر شده،" راديوآماتوري سرويسي است براي خودآموزي ارتباطات راديوئي كه موجب تشويق ارتباطات دوستانه بين‌المللي مي‌گردد."

به لحاظ بكارگيري امواج راديوئي توسط راديوآماتورها، تمامي كشورها مقرراتي وضع نموده‌اند تا آماتورهاي آن كشور قبل از اقدام به ارتباط راديوئي آزمون‌هاي فني لازم را گذرانده باشند. هدف از برگزاري پيش زمينه‌هاي فني كافي براي طراحي، ساخت، نگهداري و بكارگيري تجهيزات خود را در حد بالاتر از استاندارد بدست آورده باشد تا موجب حداقل ريسك ايجاد اختلال راديوئي در ساير سرويس‌ها گردد.

همين آموزشها وآزمونهاي فني است كه راديوآماتورها را تقريباً از تمامي بكارگيرندگان واقعي طيف فركانس متمايز مي‌سازد و در نتيجه شاهد گروه كثيري از جمعيت جهان در مشاغل فعاليت‌هاي مختلف هستيم كه در كنار آن يك راديوآماتور نيز محسوب مي‌شوند، گروه‌هاي جوان دانشجويان و دانش‌آموزان، اساتيد دانشگاه‌ها، متخصصين رشته‌هاي گوناگون، سياستمداران و شاغلين حرفه‌هاي عمومي، بازنشستگان و از كارافتادگان و حتي معلولين را ميتوان در زمره راديوآماتورهاي جهان يافت.

گاهي سطح مهارت علمي و فني راديوآماتورها موجب حيرت همگان مي‌شود و از جمله ميتوان به ساخت بيش از 60 ماهواره راديوآماتوري توسط راديوآماتورهاي جهان اشاره نمود كه تعدادي از آنها هم اكنون نيز در حال سرويس‌دهي به راديوآماتورهاي جهان مي‌باشند.

راديوآماتورها از طرق گوناگوني با يكديگر ارتباط برقرار مينمايند. اين روشها عبارتند از:
گفتگوي مستقيم، استفاده از علائم مورس، امواج تلويزيوني وارسال ديتا

_ در گفتگوي مستقيم شكل كار هنگامي كه دريافت علائم راديوئي خوب باشد، مانند مكالمات تلفن است با اين تفاوت كه در هر لحظه فقط يك طرف قادر به صحبت كردن است و طرف مقابل شنونده ميباشد. تعداد بسياري از راديوآماتورها در سراسر جهان به زبان انگليسي گفتگو ميكنند ليكن البته بسياري زبانهاي ديگر نيز در اين روش بكار گرفته مي‌شوند.

_ در ارتباطات راديوئي با استفاده از علائم مورس تجهيزات مورد نياز ساده‌تر بوده و موثرترين روش در برقراري ارتباطات راديوئي در شرايط ضعيف بودن علائم راديوئي است. يكي از مزاياي بكارگيري علائم مورس اينست كه در اين روش علائم اختصاري استاندارد شده‌اي وجود دارد كه موجب ميشود حتي اگر زبان مشتركي بين دو طرفه مكالمه وجود نداشته باشد آنها بتوانند با يكديگر ارتباط برقرار نمايند.

_ ارتباط از طريق تلويزيون يعني ارسال تصاوير نيز روش ديگري است كه بعضاً مورد بهره‌برداري قرار ميگيرد توضيح اينكه ارسال تصاوير تلويزيوني معمولاً در فواصل كوتاه انجام ميشود. البته راديوآماتورها روشي ايجاد كرده‌اند كه به "جاروب آهسته تصاوير تلويزيوني" معروف است و به آنان اين توان را مي‌دهد كه تصاوير مورد نظر خود را براي فواصل دور نيز ارسال نمايند كه البته كيفيت اينگونه تصاوير ضعيف و حركت تصوير بسياركند است.

علاوه بر روشهاي فوق آماتورهاي جهان يك سيستم جهاني از صندوقهاي پستي به هم پيوسته را نيز بوجود آورده‌اند كه با استفاده از روش "بسته‌هاي راديوئي" ( Packet radio) امكان ارسال پيامهاي ديجيتالي را به سراسر جهان با استفاده از فرستنده‌هاي كم قدرت فراهم ساخته است.

گسترش اين فن در جهان موجب گرديده است كه بسياري از كشورها جوايزي را به راديوآماتورها اعطا نمايند، جوايز اعطائي در برگيرنده گروه‌هاي مختلفي از فعاليت‌هاي راديوآماتوري است منجمله توانائي برقراري تماس با يكصد كشور. همين امر موجب گرديده كه روشي براي تاييد راديوآماتورها پديد آيد.

اين روش عبارتست از تهيه يك كارت پستال شخصي كه به آن كارت QSL يا كارت تاييد تماس راديوئي ميگويند و راديوآماتور پس از برقراري ارتباط آنرا براي طرف مقابل پست مينمايد.

طرف مقابل نيز به نوبه خود كارت پستال خود را براي فرستنده ارسال ميدارد. محتواي كارت پستال بر حسب سليقه تهيه‌كننده متفاوت است اما در برگيرنده اطلاعاتي شامل تاريخ و ساعت برقراري تماس، فركانس راديوئي بكار گرفته شده وضعيت سيگنال دريافت شده ميباشد .

به لحاظ حجم وسيع مبادله اينگونه كارتها در جهان هر كشور در درون تشكيلات انجمن‌هاي راديوآماتوري خود اداره اي را براي تسهيل ارسال ودريافت اينگونه كارتها تاسيس نموده است كه با هزينه كمتري اينگونه كارتها از طريق شركتهاي پست كشورها ارسال و دريافت مينمايند و سپس خود راساً به توزيع آن بين راديوآماتورهاي كشور متبوعه اقدام مي‌كنند.



تاریخچه

با اطلاعات موجود اولين راديوآماتور جهان پروفسور هيوز انگليسي است كه در سال 1879 سالها قبل از هرتز، ماركني و ديگران اولين فرستنده و گيرنده‌هاي راديويي تا حدود 200 متر برد را آزمايش نمود. ولي بطور عمومي ماركني مخترع راديو محسوب مي‌گردد كه در سال 1896 اولين سيستم راديويي را ثبت نمود و در سال 1897 برد حدود 14 كيلومتر سپس 140 كيلومتر را آزمايش نمود و با مخابره يك حرف مورس از انگلستان تا شمال كانادا (نيوفوندلند) در سال 1901 عصر راديو را عملاً آغاز نمود.

راديوآماتورهاي اوليه عملاً از همان زمان فعاليت خود را شروع كردند ولي بطور رسمي اولين قانون مربوط به راديو، شامل روش صدور پروانه براي علاقمندان به آزمايش‌هاي راديويي در 1904 در انگستان به تصويب رسيد و تا سال 1906 بيش از 60 پروانه براي آزمايش‌كنندگان انگليسي صادر شده بود كه يكي از آنها فلمينگ مخترع لامپ راديو و در واقع پايه‌گذار ارتباطات راديويي جديد بود.

صدور پروانه براي علاقمندان در آمريكا اواخر 1912 شروع شد ولي بسرعت پيشرفت بطوريكه تا 1914 انجمن‌هاي راديوآماتوري در انگلستان امريكا و استراليا بوجود آمده بودند.

انتشار مجلات و كتاب‌هاي مربوط به راديوآماتوري احتمالاً با Wireless Telegraphy for amateurs در 1907 شروع شد و لزوم داشتن علامت خطاب مخصوص حدود 1910 اولين بار مطرح و بزودي اجرا شد بطوريكه در 1913 فهرستي از 405 علامت خطاب ايستگاه‌هاي راديوآماتوري انگليسي چاپ گرديد.

در سال‌هاي اوليه عقيده عمومي كارشناسان راديويي اين بود كه ارتباطات در طول موجهاي زير 200 متر براي مسافت‌هاي زياد عملي نيست و لذا اين فركانس‌ها را به راديوآماتورها اختصاص دادند ولي آماتورها بزودي تماس‌هاي تا 1500 كيلومتر و دورتر را انجام دادند و باعث توجه كارشناسان به طول موج‌هاي كوتاه شدند.
با شروع جنگ جهاني اول فعاليت راديوآماتوري عملاً متوقف شد ولي نتايج كار راديوآماتورها باعث شد كه از 1917 حدود 4000 نفر از 6000 راديوآماتور قبل از جنگ به عنوان اپراتورهاي ورزيده به خدمت خوانده شدند.

فعاليتهاي بعد از جنگ اول از 1919 شروع شد و در 1921 حداقل 30 ايستگاه امريكا در اروپا دريافت شدند. در 1923 اولين تماسهاي آماتوري اروپا و آمريكا در 110 متر انجام شد و در واقع دوران موج كوتاه شروع گرديد. بعد از آن بود كه راديوآماتورها ابتدا 80 متر و سپس 40 و بالاخره 20 را آزمايش و امكانات اين باندها را معلوم كردند و باعث مهاجرت سرويس‌هاي تجارتي به اين فركانس‌ها شدند. خوشبختانه در سالهاي قبل بعلت پيشبيني راديوآماتورهاي اوليه در توافقنامه‌هاي بين‌المللي تعداد باند فركانسي در محدود 10، 15، 20، 40متر به راديوآماتورهاي اختصاص يافته بود.

با افزايش راديوآماتورها و انجمن‌هاي ملي در سال 1925 اتحاديه بين‌المللي راديوآماتوري IARU وابسته به اتحاديه بين‌المللي ارتباطات (ITU) براي ايجاد هماهنگي بين انجمن‌هاي ملي تاسيس گرديد كه هنوز هم اين وظيفه را عهده دارست و در قالب 3 اتحاديه ناحيه‌اي فعاليت مي‌كند.

تعداد راديوآماتورها در حال حاضر بيش از 3 ميليون نفر ميباشد كه در تمام كشورهاي جهان پراكنده هستند ولي راديوآماتورهاي آمريكا و ژاپن بخش عمده اين تعداد را تشكيل مي‌دهند.



تربیت نیروی انسانی


: تربيت نيروي انساني
2: بسترسازي براي نوآوري در الكترونيك
3: ارتباطات اضطراري
4: سرگرمي

در كشورهاي پيشرفته فعاليت راديوآماتوري براي دولت‌ها از ارزش زيادي برخوردار است بطوريكه مثلا در كشور شوروي فعاليت راديوآماتوري وابسته به فدراسيون ورزش مي‌باشد. از نظر آنها كسي كه بتواند يك ايستگاه راديوئي را خوب اداره كند مثلا بتواند سريع پيغامها را ارسال و دريافت كند مانند يك دونده سريع است كه ميتواند در اثر ورزش و با تمرين پيغامها را ارسال كند و بايد براي طي مراحل مختلف امتحان بدهد كه اين مراحل شامل ساخت وسيله مخابراتي و ارتباط با تعدادي از كشورهاي جهان مي‌باشد. در كشورهاي ديگر با تشكيل انجمن‌هاي راديوآماتوري و دادن جوائز باعث فعاليت انجمن‌ها مي‌شوند.

فعاليت راديوآماتوري در كشورهاي پيشرفته با تشكيل انجمنهاي راديوآماتوري باعث گسترش فعاليت عده زيادي از جوانان در امر مخابرات و الكترونيك مي‌شود. ابن انجمن‌ها با دادن آموزش به جوانان و افراد علاقمند به مخابرات عده زيادي را در علوم مخابرات و الكترونيك تربيت ميكنند. اين افراد با ساخت وسائل مخابراتي و آزمايش آنها در خانه‌هاي خود تجربياتي كسب مي‌كنند كه اين تجربيات در صنايع بكار رفته و باعث پيشرفت مملكت مي‌شود و از طرفي صنايع با استفاده از تجربيات و ايده‌هاي اين افراد به ابداع و ساخت وسائل جديدي در صنعت نائل مي‌شوند. اين چرخه فعاليت راديوآماتورها كه به نفع دولت و صنايع است باعث مي‌شود كه هر ساله عده زيادي از افراد كشور بخصوص جوان‌ها كه آموزش فني ديده‌اند وارد بازار كار شوند و اين امر باعث مي‌شود تا دولت و صنايع بدون اينكه مخارجي براي آموزش آنها صرف كنند از اين افراد آموزش ديده استفاده نمايند.

به طور خلاصه با فعاليت راديوآماتوري نه تنها اين افراد وقت اضافي خودشان را صرف امور فني مي‌كنند بلكه با فعاليت راديوآماتوري در كشور ميتوان افرادي را هر ساله بدون داشتن بار مالي براي دولت و بخش خصوصي صنايع تربيت كرد.

همانطور كه گذشته نشان داده راديوآماتورها با فعاليت‌هاي فني و تجربيات و تحقيقات خودشان باعث ابداع و نوآوري‌هاي جديد در علوم مخابراتي، بخصوص در صنايع مخابراتي شده‌اند مانند بهره‌برداري از موج كوتاه و يا استفاده وابداع طريقه ارتباطي SSB، تلفن همراه، اينترنت و همچنين با پرتاب بيش از 60 ماهواره كه تماماً بوسيله راديوآماتورها سرمايه‌گذاري، ساخته و مورد بهره‌بردادري قرار گرفته است وديگر فعاليت‌هايي كه در اين خلاصه نمي‌گنجد.
راديوآماتورها با مطالعه در انواع طريقه‌هاي ارتباطي از فضا و بلعكس و نحوه انتشار امواج، بخصوص سخت‌افزارها و نرم‌افزارهائي كه جهت بهره‌وري هر چه بيشتر از ارتباطات بوسيله ماهواره انجام مي‌دهند و با تجربياتي كه از اين طريق بدست آورده‌اند موفق به ساخت ايستگاه‌هاي تمام اتوماتيك زميني و ايستگاه‌هاي راديوآماتوري كنترل ماهواره و پروتكل ارتباطي معرف اينترنت AX25 كه از ابداعات راديوآماتورها مي‌باشد، منجر شده كه جهت پخش و ارتباط با ماهواره مورد استفاده قرار مي‌گيرد همينطور با مطالعه در انتقال تصوير در فركانس 7 و 2 گيگاهرتز كه با تكنولوژي زمان يشرفت مي‌كند در آينده باعث بهتر شدن ارتباطات راديوئي خواهند شد.

بايد توجه كرد كه فعاليت راديوآماتورها فقط به مسائل فني محدود نمي‌شود بلكه خيلي از راديوآماتورها علاقه چنداني به ساخت وسائل مخابراتي ندارند بلكه علاقه دارند با شخص ديگري در كشور خود و يا در كشور ديگري ارتباط برقرار كنند تا از تجربيات شغلي و زندگي او استفاده كرده و يا گاهي فقط صرفا جهت گذراندن وقت با راديوآماتور كشور ديگر تماس برقرار مي‌نمايد.

در اكثر اوقات راديوآماتور براي احترام و يا علاقه خودشان كه بتوانند بهتر و راحتتر با يك راديوآماتور كشور ديگر در باره او يا در باره تجربيات او صحبت كنند اقدام به يادگيري زبان همديگر مي‌كنند چه به صورت كامل يا محدود.

همينطور علاقمند به دانستن موقعيت محل زندگي از جمله كشور و شهر آماتورهاي ديگر، آب و هوا و آداب و رسوم ملل مختلف مي‌باشند. حتي در بعضي مواقع مثلا يك پزشك در باره تجربيات پزشكي خود و يا يك كشاورز مجارستاني با يك كشاورز آرژانتيني در باره هرس درخت سيب يا پرورش دام و طيور اطلاعات ردو بدل مي‌كنند.


راديوآماتورها در مواقع ضروري بلحاظ اينكه خود داراي وسائل و تجهيزات مخابراتي هستند ميتوانند در مواقع اضطراري مانند زلزله، سيل و طوفان به كمك همشهري يا هموطنان خود شتافته و با برقراري شبكه مخابراتي موقت براي درخواست كمك و يا هماهنگي با گروه‌هاي كمكرساني آنان را ياري دهند. در اكثر كشورهاي جهان راديوآماتورها بصورت داوطلب با شهرداري‌هاي شهر خودشان ارتباط دارند و در مواقعي كه شهرداري احتياج به برقراري ارتباط ضروري خارج ار شبكه عمومي دارد، يا وقتي كه شبكه عمومي از كارافتاده از اين افراد با تجربه استفاده مي‌شود و در مقابل شهرداري‌ها با اطلاع از اينكه اين افراد در مواقع ضروري به كمك آنها خواهند آمد محلي را براي تشكيل جلسات، نمايشگاه و يا محل ايستگاه راديوآماتوري و يا حتي در مواقعي كه امكان داشته باشد تجهيزاتي را در اختيار آنها مي‌گذارند و در مقابل اين راديوآماتورها با ترتيب دادن جلسات و دادن آموزش كمكرساني به قدري از اهميت بالايي برخوردار است كه هر ساله در دنيا راديوآماتورها يك مسابقه در يك روز معين برگزار مي‌كنند و كليه آنها با دستگاه‌هاي خود در خارج از شهرها يا در نقاط دور افتاده اقدام به تبادل پيغام مي‌نمايند و به راديوآماتورهائي كه بتوانند در مدت 10 ساعت از 24 ساعت با ساده‌ترين وسيله مخابراتي بدون استفاده از سيستم برق شهري بيشترين پيغامها را به دورترين نقاط مخابره كنند جوائزي داده مي‌شود. در اين روز صدها هزار راديوآماتور به خارج از شهرها مي‌روند و با استفاده از وسايل ساده از قبيل بيسيم دستي و ثابت و با كمك وسايل حمل‌ونقل از قبيل موتور سيكلت و حتي دوچرخه، بالن، و غيره به مبادله پيغام مي‌پردازند و انجمن‌هاي راديوآماتوري هم با امكانات خودشان با انجمن‌هاي ديگر و افراد راديوآماتور ارتباط برقرار مي‌كنند تا هم افراد در اين نوع ارتباطات اضطراري آموزش‌هاي لازم را ببينند و هم به نواقص تجهيزات و يا نقاط كور ارتباطي منطقه خودشان پي‌ببرند.

اين آموزش‌ها اضطراري به خوبي در سال 1964 در زلزله آلاسكا و چند سال بعد زلزله مكزيكوسيتي مشهود بود و فعاليت كمك‌رساني راديوآماتورها به قدري چشمگير بود كه رئيس جمهور آمريكا و همچنين رئيس جمهور مكزيك گروه راديوآماتورهايي كه از كشورهاي خارج براي برقراري ارتباط جهت كمك‌رساني جمع شده بودند را مورد تشويق قراردادند.

در سال 1959 براي اولين بار از ضربان خانم بيماري از يك كشتي در اقيانوس كبير كه عازم آمريكا بود بوسيله يك راديوآماتور ايتاليائي كه تصادفاً در كشتي بود با يك راديوآماتور در كشور كانادا به صورت رله اطلاعات را به راديوآماتور در شهر شيكاكو ارسال كرده و پس از بررسي دستور درمان براي دكتر كشتي ارسال مي‌شود جالب توجه است كه همين عمل ارسال اطلاعات بزشكي ضربان قلب يا اطلاعات مغزي را براي آزمايش و بهره‌بردراي از يك آمبولانس در حال حركت در لوسآنجلس به وسيله ماهواره راديوآماتوري اسكار 5 به يك بيمارستان در كشور آلمان ارسال مي‌دارند و بدين وسيله راديوآماتورها توانستند از ماهواره اسكار 5 جهت پيدا كردن موقعيت كسي كه در يك مكان دور افتاده احتياج به كمك دارد استفاده كنند از اين نمونه فعاليت‌هاي انساني ميتوان هزاران نمونه نام برد كه در اين زمان نمي‌گنجد.

تلفن‌هاي همراه امروزه نتيجه تجربيات برقراري ارتباط شبكه‌هاي رله در بلندي‌ها و يا قله‌ها با بيسيم‌هاي دستي راديوآماتورها كه از طريق اين رله‌ها متصل به يك يا چند خط تلفن بودند و با محل كار يا خانه خودشان ارتباط برقرار مي‌كردند مي‌باشد. درآمريكاراديوآماتورها با دريافت مجوز نصب اين رله‌ها بايد يك كانال در اختيار پليس مبارزه با مواد مخدر جهت برقراري ارتباط بگذارند كه به اين وسيله پليس بدون پرداخت مبلغي، صاحب يك شبكه سراسري مي‌شود. امروزه با پيشرفت وسايل و امكانات مخابراتي راديوآماتوري از اين رله‌ها براي كارهاي اضطراري مانند درخواست آمبولانس جهت تصادفات در جاده‌ها يا در مواقع گردباد و طوفان استفاده مي‌شود و درمواقع عادي از اين رله‌ها براي ردوبدول كردن پيغامهاي دوستي و آموزشي توسط راديوآماتور استفاده مي‌شود. يكي از اهداف راديوآماتوري تربيت اپراتور راديوآماتوري مي‌باشد كه حتي امروزه با پيشرفت ارتباطات در كشتي‌ها و هواپيماها به خصوص در سفارتخانه‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرد. به خاطر داريد كه چند ماه پيش در اثر غرق زير دريايي شوروي سابق تنها ارتباط با افراد گرفتار شده قبل از مرگ در اين زيردريائي به وسيله ارتباط تلگرافي مورس با زدن علائم مورس به بدنه اين زير دريائي انجام شد.

سالانه راديوآماتورها مسابقه‌هايي برگزار مي‌كنند كه باعث مي‌شود آنان در امر ارسال پيغام‌ها با استفاده از تكنولوژي جديد ورزيده شوند. اين مسابقات از طرف آماتورهاي كشورهاي مختلف و انجمن‌هاي راديوآماتوري به صورت‌هاي مختلف با جائزه‌هاي نفيس ترتيب داده مي‌شود. مثلا راديوآماتورهاي كشور ژاپن در آخرين هفته روز تعطيلي فصل پائيز مسابقه‌اي دارند كه هر ساله صدها راديو راديوآماتور در سراسر جهان در آن شركت مي‌كنند. در اين مسابقه فردي كه بتواند بالاترين امتياز را بدست بياورد از كشور ژاپن يك ايستگاه كامل ارتباطي شامل گيرنده، فرستنده، آنتن و كامپيوتر با مقدار زيادي ملزومات دريافت مي‌كند. آماتوري كه بتواند با آماتورهاي خارج از قاره آسيا ارتباط برقرار كند براي هر ارتباط 3 امتياز دريافت و اگر سن راديوآماتوري كه با آن تماس گرفته از 70 سال بيشتر ويا از 13 سال كمتر باشد 6 امتياز دريافت مي‌كند و هرچه با كشورهاي بيشتري ارتباط برقرار نمايند امتياز بيشتر بدست مي‌آورند و اگر همين كار را در باندهاي ديگر راديوآماتوري انجام بدهد امتيازهاي ديگري خواهند گرفت. يا مسابقه‌اي كه كشور اوكراين هر ساله ترتيب مي‌دهد مي‌بايد يك پيغام سه حرفي را به يك ايستگاه ديگر مخابره كنند و راديوآماتوري كه بتواند تعداد زيادي از اين پيغام‌ها را دريافت و مخابره كند امتياز بيشتري بدست مي‌آورد. نوع ديگر اين مسابقه‌ها بدين صورت است كه راديوآماتوري كه بتواند با قدرت كم با تعداد زيادي راديو آماتوري كه آنها هم با قدرت كم كار مي‌كنند در خارج از قاره خودشان تماس برقرار كند و بالاترين امتياز را بياورد جوائزي اهدا ميشود در بعضي كشورها مسابقاتي كه در اصطلاح به آن خرگوش و روباه مي‌گويند برگزار مي‌شود. و به اين صورت است كه فرستنده ضعيفي را در گوشه‌اي از محدوده وسيع پنهان نموده وآماتورها بايد با گيرنده‌هاي ساخت خود مكان دقيق آن را مشخص نمايند و به نفرات برگزيده كه در مدت زمان كمتري بتوانند موفق به اين عمل شوند جوائزي اهدا مي‌شود و اهميت آن در اين است كه آماتورها براي پيداكردن سريعتر محل فرستنده كم قدرت بايد با اتكا به تجربيات خود و ساخت گيرنده‌هاي حساس و نيز آنتن‌هاي جهتي دقيق محل آن را بيابند.

از طرف ديگر اكثر كشورها مانند ايتاليا، كره، برزيل و حتي تبت براي اينكه راديوآماتورها با راديوآماتورهاي آن كشورها ارتباط برقرار كنند گواهينامه‌ها و يا جوائزي اهدا ميدكنند. مثلاً آماتوري كه بتواند دو ارتباط با 10 ايالت مجارستان برقرار كند يك گواهينامه دريافت مي‌كند و اگر اين تعداد به 15 ايالت برسد يك گواهينامه ديگر برقرار مي‌كند. كشور رماني گواهينامه به صورت مدال به رنگ طلا و نقره و برنز مي‌دهد. يكي از اين گواهينامه‌ها از طرف كميته‌اي براي آماتوري كه بتواند با 100 كشور ارتباط برقرار كند صادر مي‌شود كه اين گواهينامه افتخار زيادي براي هر آماتور مي‌باشد. در فن و تكنولوژي راديوآماتوري داشتن اين گواهينامه مانند دريافت جايزه اسكار مي‌باشد و افتخار يك راديوآماتور در اين است كه به بالاترين حد از نظر تكنولوژي در سخت‌افزار و نرم افرار نائل شود.


رادیو آماتورها و سوانح ملی

بروز سوانح بزرگ اعم از طبيعی نظير سيل، زلزله، آتشفشان يا سوانح بشری نظير انفجارات هسته ای، جنگهای داخلی و غيره هميشه از دغدغه های بزرگ بشر در طول تاريخ بوده و تلاشهای فراوانی جهت کاهش خسارات و تلفات اين سوانح صورت پذيرفته است. همزمان با تلاشهای انجام شده جهت جلوگيری از وقوع چنين حوادث ناگوار، تلاشهای زيادی نيز صورت گرفته تا اگر به هر دليل اينگونه حوادث رخ دهند بتوان خسارات و لطمات ناشی از آنها را به حداقل رساند.
يکی از مهمترين عوامل کاهش خسارات اين حوادث، گزارش سريع و صحيح وضعيت به مقامات مسئول و نيز ايجاد هماهنگی بين نيروهای امدادی بعد از بروز حادثه می باشد. از آنجا که معمولا" بعد از وقوع اين حوادث، کليه زيرساختهای اساسی شهری نظير مخابرات، تخريب و يا غيرفعال می شوند لذا يک سيستم کارآمد و سريع ارتباطی در اين مناطق يک گام اساسی و نیز یک شرط لازم برای موفقيتهای بعدی در امر کمک رسانی به حساب می آید. اهميت ارتباطات اضطراری و نقش آن در فعاليت های امدادی به حدی است که سازمان جهانی مخابرات (ITU) دهها کنفرانس منطقه ای و بين المللی را در اين خصوص برگزار کرده و قطعنامه های مختلفی بين کشورها به امضاء رسانيده است. همچنين گروههای خاصی برای بررسی اين موضوع خصوصا" در بخش های ITUR و ITUD تشکيل شده است. يکی از مهمترين خروجی های اين گروهها و زيرشاخه های مرتبط با ارتباطات اضطراری، کتاب جامع ارتباطات اضطراری می باشد که توسط گروه مطالعاتی 2 بخش ITUD تهيه شده است.
راديو آماتورها و سوانح
راديوآماتوری يکی از سرويسهای شناخته شده و قديمی در ITU می باشد که دارای مشخصات و ويژگيهای منحصر بفردی در بين بقيه سرويسهای راديويی است.
قابليت های خاص راديوآماتورها آنها را به مهمترين و کاراترين ابزار مخابراتی در هنگام بروز سوانح بزرگ تبديل نموده است. راديوآماتورها می توانند در هنگام بروز سوانح نقش يک سرويس عمومی را ايفا نمايند. مهمترين خصوصيت اين سرويس درجه بالای استقلال و انعطاف پذيری و نيز نياز به منابع بسيار محدود فنی و انسانی می باشد که آن را به کارآترين ابزار مخابراتی اضطراری تبديل می نمايد.
اولين قابليت اين سرويس در هنگام بروز يک سانحه، توانايي آن در فراهم نمودن يک کادر فنی متخصص و آموزش ديده و دارای مهارت های عملی می باشد. اين نيروها می توانند انواع سيستمهای راديويی را آماده و قابل کارسازند. اکثر اين کاربران شرايط مشابهی را جهت راه اندازی يک سيستم راديويی با حداقل امکانات و شرايط نامناسب تجربه کرده اند.
از آنجايي که کشورها بجای تخصيص يک فرکانس خاص، باندهايي را به اين کاربران اختصاص داده اند لذا آنها دارای مهارتهای بی نظيری در مباحث انتشار امواج راديويی، طراحی و نصب آنتنها و روشهای حذف تداخلات و در نهايت ايجاد يک ارتباط سالم راديويی در بدترين شرايط فنی را دارند. نيز از آنجا که اين کاربران مالک تجهيزات فنی و مخابراتی خود می باشند لذا نهايت صرفه جويي در استفاده از اين سيستمها و نيز نحوه بهترين استفاده از باتری ها را آموخته اند.
با توجه به موارد فوق کشورها حداکثر استفاده را از اين قابليت ها برده و با مديريت قبلی و هماهنگی بسيار ساده با اين کاربران توانسته اند در مواقع اضطراری عدم وجود يا ضعف سيستمهای مخابراتی (overloading) ملی را پوشش داده تا پياده سازی يک سيستم کارآمد که معمولا" چند هفته ای بطول می انجامد، يک سيستم ساده ولی کارآمد مخابراتی را در لحظات اوليه ولی حياتی بحرانها در اختيار داشته باشند.
موارد زير بعضی از فعاليت های اين گروه کاربران را در مواقع اضطراری در بعضی از کشورها شرح می دهد. اميد است که با گسترش و مديريت صحيح سرويس راديوآماتوری در کشور، ايران نيز بتوانند از قابليت و منافع بی شمار اين سرويس در مواقع اضطراری بهره مند شود.

هند:
در 29 اکتبر سال 1999 در ايالت Orissa در سواحل شرقی هند توفان سهمگينی با سرعت بيش از 300 کيلومتر باعث خرابی و آب گرفتگی بخش وسيعی از اين ايالت شده و حدود 1300 روستا به کلی تخريب شد، تمام راهها و جاده ها غيرقابل استفاده شده، خطوط انتقال قدرت و نيز ايستگاههای مخابراتی بکلی تخريب شدند. بعلت عدم وجود تجهيزات زيربنايي اوليه هيچ اطلاعی از وسعت خرابی، نوع کمکهای لازم ومحل نيازها در دسترس نبود. در 30 اکتبر (يکروز بعد از حادثه) راديوآماتورهای هندی(انجمن ARSI) با تجهيزات مخابراتی HF و VHF خود با وسايل شخصی يا به کمک دولت به محل حادثه رفته و به نصب ايستگاههای خود پرداختند. در شهر اصلی ايالت (Bhubaneshwar) تنها دو خط تلفن قابل استفاده وجود داشت. راديوآماتورها يک ايستگاه اصلی را در محل ساختمان مخابرات اين شهر بر پا نمودند. و بقيه ايستگاهها در کل ايالت پراکنده شدند. با ارتباطاتی که توسط راديوآماتورها برقرار شد، کمکهای هوايي تا حد زيادی بصورت کاملا" هوشمندانه و صحيح بدست نيازمندان اضطراری آن رسيدند بطوريکه توزيع دارو و کمکهای اوليه در يک حد استاندارد بين تقريبا" تمامی حادثه ديدگان پخش شد. در سه هفته اول حادثه تنها وسيله ارتباطی ايالت، راديوآماتورها بودند که به بهترين وجه و با کمترين هزينه و امکانات توانستند نياز ارتباطی منطقه را رفع نمايند و کمک بسيار قابل توجهی در کاهش تلفات انسانی داشته باشند.

بنگلادش:
در 19 می سال 1997 توفان سهمگينی با سرعت 250 کيلومتر سواحل جنوبی بنگلادش را بشدت تخريب نمود و خسارات زيادی به منازل و تاسيسات زيربنايي خصوصا" تجهيزات مخابراتی وارد آورد. اعضای انجمن راديو آماتوری بنگلادش (BARL) با هماهنگی صليب سرخ و ديگر سازمانهای غيردولتی به کمک حادثه ديدگان شتافتند و توانستند با استقرار يک ايستگاه اصلی در داکار (Dhakar) و ايستگاههای ديگر در مناطق حادثه ديده با برقراری ارتباطات HF و VHF به صورت سيار و ثابت تا حد زيادی به مديريت امداد و اطلاع از وضعيت منطقه کمک نمايند.
در همين ارتباط کتابی نيز تحت عنوان (BARL plays laudable role during cyclone) منتشر شده است.

در همين راستا همچنین می توان به زلزله بزرگ 17 ژانويه سال 1995 در شهر کوبه ژاپن اشاره نمود که حدود 100000 منزل مسکونی ويران شد و در آن حادثه راديوآماتورهای ژاپنی (JARL) کمکهای شايانی به امر ارتباط در لحظات و روزهای اوليه حادثه نمودند.
نيز زلزله 21 سپتامبر 1995 کشور تايوان مورد ديگری است که انجمن راديوآماتوری آن کشور (CTARL) کمکهای شايانی جهت امداد رسانی انجام دادند.

با در نظرگرفتن کارایی رادیوآماتورها،بسیاری کشورها انجمنهای خاصی را جهت هماهنگی این کاربران برای مواقع ضروری تدارک دیده اند. این انجمنها یا بعنوان زیر مجموعه انجمنهای رادیوآماتوری بوده و یا اینکه خود نهاد مستقلی می باشند. موارد زیر مثالهایی از این انجمنها می باشد:

ژاپن: www.or.jp
اولين گروههای راديوآماتوری در ژاپن از سال 1925 شروع به کار نمودند ولی انجمن راديوآماتوری ژاپن (JARL) در سال 1926 شروع به فعاليت نمود و در سال 1927 حدود 10 ايستگاه راديوآماتوری از دولت ژاپن اجازه فعاليت گرفتند. اين انجمن در حال حاضر حدود 4/1 ميليون نفر عضو دارد که حدود نيمی از کل کاربران راديوآماتوری در کل دنيا می باشد.
انجمن JARL دارای وظايف مختلفی نظير انتشار بولتن های خبری، پخش کارتهای GSL، برگزاری سمينارهای آموزشی و نيز عمليات نجات می باشد. در هنگام بروز يک سانحه، کليه ايستگاههای راديوآماتوری توسط این انجمن سريعا" مطلع شده و با هماهنگی کاملی که توسط انجمن برقرار می شود به کمک سانحه ديدگان می شتابند. انجمن JARL همچنين عضو کميته ارتباطات اضطراری در بحرانهای ژاپن می باشد که توسط وزارت پست وارتباطات رهبری می شود. همچنين اين انجمن مانورهای امدادی مخابراتی را در مقاطع زمانی خاص در نقاط مختلف ژاپن برگزار می نمايد تا ميزان آمادگی و کارايي راديوآماتورها را در حين بحرانها بالا ببرد.

هنگ کنگ: www.harts.org.hk
انجمن راديوآماتوری اين کشور به نام HARTS معروف است. اين انجمن نيز دارای قسمت ويژه ای جهت ارتباطات اضطراری می باشد. اما چون مشکل خاصی در اين کشور از لحاظ حوادث طبيعی وجود ندارد اين بخش بيشتر به برقراری ارتباط جهت سازمانهای خيريه بين المللی کمک می نمايد که در صدد بازديد از مناطق بسيار فقير و دور از دسترس خصوصا" در کشور چين هستند. از جمله سازمانهايی که انجمن HARTS جهت آنها ارتباط برقرار کرده به شرح زير است:
Sowers Action, Oxfam Hong Kong, Society for the promotion of Hospice Care, Green Power Raleigh International
فعاليتهای انجمن راديوآماتوری اين کشور جهت فراهم کردن ارتباطات در مناطق بسيار دور جهت اين سازمانها از سال 1996 تاکنون در سايت اين سازمان با جزئيات کامل بيان شده است که بررسی آن می تواند حجم و اهميت اين فعاليتها را آشکار سازد.

استراليا: http://nsw.wicen.org.au
کشور استراليا دارای يک انجمن کاملا" مجزا برای ارتباط اضطراری با استفاده از راديوآماتورها به نام wicen می باشد. انجمن wicen عضو سازمان ملی نجات استراليا است که تاکنون در موارد فراوانی به نجات حادثه ديدگان شتافته که اهم آنها به شرح زير است:
( توفان تريسي) Cyclone Tracy
(آتش سوزی مزارع نارنجی) Orange Bushfire
(زمين لرزه نيوکاسل) New Castle Earthquake
(آتش سوزی در مزارع سيدنی) 1994 Sydney & Central Coast bushfire
(طوفان ها) Storms
(ريزش کوه تردبو) Thredbo Landslip

در تمامی اين موارد که سيستم های ارتباطی از بين رفته بودند، انجمن wicen با استفاده از راديوآماتورهای عضو توانسته است ارتباطات اضطراری را در لحظات اوليه ( تا چند روز بعد از سانحه) برقرار نمايد و از اين طريق کمک شايانی در مهار ضايعات و کمک به آسيب ديدگان بنمايد که بارها اين انجمن از طرف دولت تقدير نامه های ملی دريافت کرده است. لازم به ذکر است فعاليتهای اين انجمن در زمينه کمک های ارتباطی در لحظات حساس بسيار گسترده شده است.
بررسی سايت اين انجمن می تواند گوشه ای از فعاليتهای چشمگير اين انجمن را در مواقع حساس و بروز حوادث نشان دهد. تعداد حوادث رخ داده در کشور استراليا از سال 2000 تاکنون به دهها مورد بالغ می شود که در تمامی آنها انجمن فوق نقش اساسی را در تبادل اطلاعات در لحظات اوليه ايفا نموده است.

نيوزيلند: www.nzart.org.nz
انجمن راديوآماتوری اضطراری کشور نيوزيلند که با نام AREC شناخته می شود همکاری بسيار نزديکی با پليس و سازمان نجات و امداد اين کشور دارد. فعاليتهای اين انجمن به دو گروه تقسیم می شود:
گروه اول: برقراری ارتباط جهت تيم های امدادی، پليس و تحقيقاتی در مناطق بسيار دورافتاده و بدون سيستم های رايج ارتباطی.
گروه دوم: برقراری ارتباط هنگام بروز سوانح طبيعی
بعد از زلزله نپيير (Napier Earthquake) و کمکهای شايانی که راديوآماتورها در روزهای اول حادثه جهت ايجاد ارتباطات ارائه نمودند انجمن AREC تشکيل شد.
اين انجمن همچنين دارای دستورالعمل (کتابچه) خاصی است که به کليه راديوآماتورها ارائه شده تا در هنگام بروز سانحه طبق اين دستورالعمل، عمل نموده و سازمان بتواند سريعا" نيروها را مديريت و با هماهنگی کامل حداکثر استفاده را از راديوآماتورها بنمايد. وب سايت اين انجمن اطلاعات بسيار مفيدی را در ارتباط با فعاليتهای آن در اختيار قرار می دهد.

استفاده موثر از سرويس راديوآماتوری در بلايای طبيعی

مقدمه
واقعه سونامی در 26 دسامبر 2004 تراژدی و تخريب بسياری در آسيا پديد آورد. اين واقعه نياز به بازبينی اقدامات لازم برای آمادگی بهتر و اخطار به موقع در موارد آينده را به ما گوشزد می نمايد.
اين نوشته مروری بر همکاری سرويس راديو آماتوری با نهاد های امدادی می باشد و پيشنهاد تغييراتی در آرتيکل 25 مقررات راديويی را می دهد تا سرويس های راديوآماتوری بتوانند به عنوان يک عامل ارتباطی بهنگام اخطار و امداد در بلايا بکار گرفته شوند، برای اين منظور شايد لازم باشد قوانين ملی نيز بازنگری شوند.

پيش زمينه
امروزه فناوری های پيشرفته، ارتباط آنی را فراهم می کنند ليکن اين شبکه ها به شکل رو به تزايدی آسيب پذير می باشند. در مقابل، ارتباط و تجهيزاتی که توسط راديوآماتورها بکار می رود تحت کنترل مستقيم اپراتورهای آنهاست و بستگی به زيرساخت ارتباطی ندارد. بنابراين سرويس آماتوری اولين و در مواقعی تنها تدارک گر ارتباط ناحيه سانحه ديده با بقيه دنيا بوده است.
در ژانويه 2005، بخش توسعه مخابرات آی تی يو (ITU-D) کتاب مرجع ارتباط در مواقع اورژانس برای کشورهای در حال توسعه را چاپ نمود ( چاپ دوم). اين کتاب توسط گروه مطالعاتی 2، ITU-D مورد قبول واقع شده بود. اين کتاب کاملا" مناسب بوده و فصل پنجم آن مربوط به سروس راديوآماتور می باشد، در آنجا فرکانس ها و مدهايي که می توانند توسط اين سرويس بکار گرفته شوند و همچنين اقدام عملی لازم شرح داده شده است.

راديوآماتور و امداد در واقعه سونامی
در اين تراژدی سرويس آماتوری يک سرويس امدادی ارائه داد. در بسياری از گزاش های خبری به اين فعاليت اشاره شده است. يکی از آنها در اخبار اقتصادی آن لاين سريلانکا به تاريخ 29 دسامبر 2004 گزارش شده است.
اپراتورهای راديوآماتور سريلانکا سرويس های خود را به هر مکانی که نياز به سرويس های ارتباطی دارد، تقديم می نمايد. تا روز گذشته انجمن راديويی سريلانکا يک لينک موج کوتاه بين هامبانتوتا و دفتر امدادرسانی نخست وزيری در تمپل تريز و ديگر دفاتر امدادی دولتی منطقه آسيب ديده برقرار نموده است. اغلب اينگونه ارتباطات راديوآماتوری، تنها ارتباط موجود ناحيه بلا زده با ديگر دنيا بوده است. يک فرستنده- گيرنده کوچک روميزی با خروجی چند صد وات می تواند حتی ارتباط بين دو کشور با چند صد مايل فاصله را برقرار سازد.
مثال ديگر روزنامه ملی هند بنام هندو در 30 دسامبر 2004 گزارش داد ( اين گزارش در واشنگتن پست سوم ژانويه 2005 نيز آمده است):
" هنگاميکه چهار اپراتور راديوآماتور چند هفته پيش به جزاير آندامان و نيکوبار رسيدند، نمی دانستند که وسيله تفريح آنها تنها نجات دهنده زندگی در اين جزاير شود. آنها در تماس بودند که لرزش ها شروع شد، رهبر تيم مشغول صحبت با يک استراليايي توسط راديو بود. او می گويد صدای استراليايي يک لحظه شدت گرفت و سپس خاموش شد. جزيره توسط زلزله و امواج تخريب شد. تلفن ها از کارافتادند، برق هم رفت و زندگی در اين دو جزيره در گيجی حادثه دچار ايست شد. امواج هوايي نيز خاموش بودند، سکوت بلندی بود، آماتورهای جهان در بهت بودند که تيم، نجات يافته يا نه. باری دو ساعت بعد به شکلی باورنکردنی امواج آنها دوباره در فضا پخش شد. هرگونه وسيله ارتباطی از بين رفته بود. آنها تنها کسانی بودند که تا چندين ساعت بعد تنها لينک اين جزاير را با دنيای بيرون برقرار کردند".

انجمن راديوآماتور هندوستان چنين گزارش داد:
اولين لرزش ها در زلزله سوماترا در منطقه چنای در ساعت 30/6 بيست و ششم دسامبر 2004 احساس شد. در آن موقع تنها، ترس حکمروايي می کرد. تا ساعت 9، سونامی سواحل ما را در نور ديد و
گزارش ها رسيدند. در بندر بل اير دستگاه UV4 Dxploration نيز لرزش را احساس کرد ليکن اندکی بعد خاموش شد تا توسط باطری کارش را شروع کند. از آن زمان تيم چهارنفره تنها وسيله ارتباط با کشور بودند. بعدا" در جزاير کوچک تر از Car Nicobar استفاده کردند و ايستگاه بل اير اطلاعات را به مقامات رله می کرد. در اين بين گروه بره ها ايستگاههايي را در ولانگانی، ناگاپاتينام، کادولور و ديگر مکانها راه اندازی نمودند و هنگاميکه خطوط زمينی و تلفن های سلولی توسط ترافيک سنگين قفل شده بودند، اين دستگاهها مفيد و مفيدتر شدند. ترافيک عمدتا" روی HF در MHz7 و MHz14 بود ( با توجه به مسافت ها) ليکن از VHF برای ارتباط بين ايستگاههای مختلف محلی کمک گرفته شد."

تغييرات انجام يافته در WRC-03:
تراژدی دسامبر 2004 نشان داد که امداد رسانی به ارتباطات بين المللی نياز دارد. قبل از
WRC-03 ارتباط بين المللی توسط سرويس راديوآماتوری ممنوع بود، مگراينکه ترتيب خاصی بين کشورهای مربوطه برقرار می گرديد.
اين محدوديت باعث محدوديت در قوانين ملی کشورها در مورد سرويس آماتوری شده بود و شايد هنوز هم هست. در WRC-03 اين محدوديت با قانونی جديد عوض شد که دوباره تأکيد می کند راديوآماتوری به عنوان منبع ارتباطی بهنگام بلايا می باشد. آن کنفرانس ماده 2503 را به صورت زير تصويب نمود:


" راديوآماتوری می تواند فقط در وضعيت اورژانس و امداد رسانی، ارتباط بين المللی به نفع کشور ثالث برقرار نمايد. هر کشور می تواند کاربرد اين ماده را در محدوده مرزهای خود تعيين نمايد."

از WRC-03 به بعد نه لازم و نه مناسب است که کشوری حتی با کشور ديگر مشاوره کند تا ايستگاههای راديوآماتور دو طرف با يکديگر ارتباط بين المللی داشته باشند. البته وضعيتی که ايستگاه راديو آماتور در کشوری نتواند طبق قوانين ملی با ديگر کشورها ارتباط برقرار کند، گرچه در کشور ديگر اين کار مجاز شمرده می شود، پيش آمده است.

قوانين ملی:
WRC-03 ماده جديد A2509 را پذيرفت که بيان می دارد:
" کشورها ترغيب می گردند در مورد اقدام های لازم برای ارتباط ايستگاههای آماتوری خود و ارتباط با ديگر کشورها در امداد رسانی شرکت نمايند."

کشورهائيکه از ماده فوق استفاده کنند وسيله بسيار مناسبی را در امدادرسانی برگزيده اند. اين تجربه می تواند تمرين يک آماتور برای فرستادن پيام روی شبکه اورژانس دولتی، يا سازمان شناخته شده مثل صليب سرخ و يا ارتباط يک مسابقه قايقرانی و غيره باشد. کشورها ترغيب می گردند مناسبترين و بامعناترين سرويس راديوآماتوری را در کشور خود تدارک ببينند.

نتيجه:
قوانين ملی که حاوی ممنوعيت ارتباطات راديوآماتورها به نفع کشور سوم می باشند بايستی طبق مصوبه کنفرانس جهانی ارتباطات راديويی سال 2003 تغيير کنند.
قوانين ملی جديدی که ممکنست نياز باشد بايستی تدوين گردد. توجه به تغييرات انجام شده توسط WRC-03 روی آرتيکل 25، با توجه به وقايع اخير، و بازنگری در قوانين ملی بسيار مفيد خواهد بود.
برگرفته از سایت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی

 

 

 

 

 موضوع پست: Re: تاپیک جامع رادیو آماتوری

ارسال شده در: سه شنبه 11 خرداد 1389 08:35 

 

رادیو آماتورها به چند طریق با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند؟





SSB Phone: این روش بوسیله تبادل صدا از طریق میکروفون صورت میگیرد


>>>DIGITAL MODE<<<

- RTTY : رادیو تله تایپ شباهت زیادی به همان چت کردن دارد با این تفاوت که انتقال اطلاعات از طریق امواج رادیویی صورت میگیرد.


- SSTV  : از این روش برای انتقال تصویر استفاده میشود.

در زیر چند نمونه از تصاویری که خودم بوسیله دستگاه ابتدایی و دست ساز خودم از کشورهای ژاپن اوکراین روسیه و قزاقستان گرفته ام را مشاهده میکنید.

گفتنی است که این تصاویر با وجود مقدار زیادی نویز دریافت شده است که قاعدتا در اماکنی که نویز کمتری وجود دارد تصاویر بهتری دریافت و همینطور ارسال میشود.


- EME : به این روش EARTH MOON EARTH یا MOON BOUNCE گفته میشه که رادیو آماتورها با تاباندن امواج به کره ماه، با آنسوی کره صحبت میکنند.

- LOW ORBIT SATELLITE : در این روش ماهواره های آسنکرون که در مدارهای پایینی هستند نقش رله را بازی کرده و ارتباط با آنسوی کره را فراهم میکند.

بذارید یه واقعیت تلخ رو براتون در این مورد بگم:

میگن موقعی که خانم انوشه انصاری در ایستگاه فضایی بوده، زمانیکه بالای ایران میرسه از طریق بیسیم درخواست تماس میده تا با رادیوآماتورهای ایران ارتباط برقرار کنه، ولی هرچی درخواست میده کسی جوابشو نمیده.

حیوونکی حالا فکر میکرده رادیو آماتورهای ایران منتظرن و تجهیزات خودشونو آماده کردن تا با خانم انصاری تماس برقرار بکنن!
خودتون حدس بزنید جلوی اونهمه فضانورد خارجی چقدر کوچیک شده.
درباره رادیو آماتوری باید بگم که این کار اصلا غیر قانونی نیست.
توی تمام دنیا سازمانهایی هست که از رادیو آماتورها حمایت میکنه و به اونا لایسنس میده.
توی ایران هم هست اما بخوبی جاهای دیگه از رادی


مطالب مرتبط


بخش نظرات این مطلب



برای دیدن نظرات بیشتر روی شماره صفحات در زیر کلیک کنید

نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:







ورود کاربران

ورود کاربران

    نام کاربری
    رمز عبور

    » رمز عبور را فراموش کردم ؟
    عضويت سريع

    عضويت سريع

      نام کاربری
      رمز عبور
      تکرار رمز
      ایمیل
      کد تصویری
      پشتيباني آنلاين

      پشتيباني آنلاين

        پشتيباني آنلاين
        آمار

        آمار

          آمار مطالب آمار مطالب
          کل مطالب کل مطالب : 674
          کل نظرات کل نظرات : 121
          آمار کاربران آمار کاربران
          افراد آنلاین افراد آنلاین : 1
          تعداد اعضا تعداد اعضا : 94

          آمار بازدیدآمار بازدید
          بازدید امروز بازدید امروز : 3059
          بازدید دیروز بازدید دیروز : 680
          ورودی امروز گوگل ورودی امروز گوگل : 306
          ورودی گوگل دیروز ورودی گوگل دیروز : 68
          آي پي امروز آي پي امروز : 1020
          آي پي ديروز آي پي ديروز : 227
          بازدید هفته بازدید هفته : 3739
          بازدید ماه بازدید ماه : 4181
          بازدید سال بازدید سال : 429087
          بازدید کلی بازدید کلی : 1814789

          اطلاعات شما اطلاعات شما
          آی پی آی پی : 18.117.107.40
          مرورگر مرورگر :
          سیستم عامل سیستم عامل :
          تاریخ امروز امروز :
          خبرنامه

          خبرنامه

            براي اطلاع از آپيدت شدن سایت در خبرنامه سایت عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



            آخرین نطرات کاربران

            آخرین نطرات کاربران

               جواد یاور مطلق جواد یاور مطلق - درود
              بلا بدور باشه مهندس !
              انشالله همیشه سرحال سالم‌ تندرست باشید !
              پاسخ:با درود و سپاس از لطف شما دوست گرامی بدرود - 1403/1/29
              یک هم وطنیک هم وطن - من بدون مدار این رادیو ساختم باصدای واضح و بلند بدون برق و باطری
              پاسخ:باتشکر از لطفتان امیدوارم بقیه دوستان هم همت کنند و دست به اچار و هویه شده خودشان بسازند و لذت ساختن را ببرند چون در داشتن لذت نیست هنر ساختن است - 1402/6/13
              AECAEC - درود
              استاد ممنون خیلی خوب و عالی - 1400/10/23
              پرویز مهرزادپرویز مهرزاد - سلام درود جناب عبداحق عزیز بسیار خوشحالم که وب سایت شما با مطالب مفید وعالی فعال شده است.
              پاسخ:باسلام و تشکر از لطف و مرحمت شما دوست عزیز و گرامی - 1400/8/28
              پرویز مهرزادپرویز مهرزاد - سلام ودرود استاد عبدالحق عزیز بسیار خوشحالم که سایت جنابعالی بامطالب جدید وعالی دوباره فعلیتش را شروع نموده است.
              پاسخ:با سلام تذکر بجا و بموقعی بود بسیار متشکرم - 1400/8/28
              ایزدیایزدی - یه مشکلی داره این طرح. کل سلف ها با هم 12. 7 میکرو میشه که با خازن 270 پیکو، فرکانس مرکزی فیلتر 2.7 مگا هرتز می شه. کمترین سلف هم (0.1 میکرو) با همون خازن 270 پیکو 30 مگاهرتز رو رد می کنه. بنا بر این نیازی به خازن های دیگه نیست. دوستان دیگه نظرشون چیه.
              پاسخ:باسلام و تشکر کل خازن ها و سلفها برای فرکانس 1800کیلو که ابتدای باند رادیو اماتوری است کم است و بسختی تنظیم می شود اما برای 3500 بله زیاد است - 1399/8/24
              هومنهومن - سلام .علت استقبال نکردن در خور توجه همین نا واردیست .این مطلب بسیار گنگ و پر از اشتباه هست
              پاسخ: سلام بنده هم ضمن تائید نظر شما درخواست می کنم مطلب کامل تر و بهتر و درست تر را بفرمائید بنده بنام خودتان درج و منتشر نمایم
              پاسخ:https://t.me/joinchat/AAAAAEJj30AwLGIyi_UQ3g مدارات لامپی - 1396/12/17
              علیعلی - سلام شما مکتبی و انقلابی هستید درسته ؟
              پاسخ: سلام بهیچ عنوان و تقریبا هیچ جائی من چنین ادعائی نکرده ام اما این همه شهید و زخمی و جانباز و اسیر و زحمت و فعالیت برای حفظ انقلاب و سرزمین عزیزمان ایران خیلی حرام لقه گی و بی اصل و نصبی می خواهد که چشم خودرا ببندیم و از این اب و خاک حمایت و به این مردم عشق نورزیم حالا شما اسم انرا هرچه دوست دارید بگذارید نظرتان محترم است - 1396/12/17
              هومنهومن - سلام
              بنده یکی از علاقمندان لامپ هستم . و 10 سال اخیر را بر روی مدارات لامپی کار کردم .با سرچ اینجا را پیدا کردم .می خواستم ببینم در زمینه مخابرات فعالیت لامپی در ایران هست ؟
              این مطلب راجب لامپ واقعا توجه مخاطب علاقمند را جلب می کند ؟
              من فکر می کنم نویسنده اصلا راجب لامپ حس خوبی ندارد .عذر خواهی می کنم
              پاسخ:سلام دوست عزیز از صراحت و فصاحت بیان شما خوشحالم مطلبتان راجع به نویسنده مطلب لامپ کمی کم لطفی و شاید سخت گیری در بر دارد نویسنده مطلب استاد عاملی بزرگ رادیو اماتوری ایران هستند و مطلب را بی اندازه ساده و اسان گفتند چون اکثر جوانها از لامپ و ولتاژ کار ان وحشت داشته و تقریبا هیچ نمی دانند اما ظاهرا شما در مورد لامپ مطلع و ازموده هستید لذا برخود نگیرید شما هم اگر در مورد لامپ و یا مطالب استاد عاملی نقد و نظری دارید بسیار خوشحال می شوم مکتوب بفرمایید تا در همان بخش یا در بخش جدید بنام خودتان منتشر شود
              پاسخ:https://t.me/joinchat/AAAAAEJj30AwLGIyi_UQ3g - 1396/12/16
              سعیدیسعیدی - سلام استاد بنده بی جواب ماندم
              پاسخ:با سلام و پوزش از تاخیر طبق تجربه دوستان این مدار به دلیل نامرغوب بودن قطعات نو موجود در بازار معمولا در ابتدا کار نمی کند لذا بتوصیه استاد عاملی بهنر است از قطعات اوراقی رادیو و ضبط ها استفاده شود قطعات معمولا در گیر این رادیو ابتدا ای سی سویچ یا کلید زنی است که یک مدل خاصش برای مدار مناسب است و مدلهای دیگر فرکانس کار و ولتاژشان مناسب نیست درمورد ای سی مدولاتور و دمدولاتور 3028 این ای سی هم بشدت مورد شک و شبهه است در موردی باتعویض 5 عدد ای سی دو عدد که بهتر بود در مدار بکار گرفته شد لذا بهترین روش استفاده از مرحله مرحله و گام بگام کار کردن رادیو است ضمن انکه اگر فرستنده کار بیفتد گیرنده هم کار خواهد کرد و بالعکس لذا شما می توانید مدار را از میکروفون در حالت فرستنده یا بلندگو در حالت گیرنده شروع نمایید و اگر مسیر سیگنال جدا باشد در نقشه شما می توانید از تقویت صدا شروع کرده و به دمدولاتور رفته و سپس به فیلتر و بعد میکسر وی اف او و در اخر به فیلتر تنظیم باند بروید و حد اکثر سیگنال و حساسیت را بدست اورید پس فیلتر های رادیویی یا بقول شما توکو ها قسمت اخر تنظیم و تعقیب مدارتان است اگر شد برای اطلاع شما و سایر دوستان مدار را در حالت گیرنده و فرستنده جدا اراعه خواهم داد یا با رنگ مسیر سیگنال را جدا می کنم که راحت تر باشد اگر شما عضو تلگرام هستید در یکی از گروه های رادیو اماتوری بیایید و مستقیما با دوستان سازنده و استفاده کننده رادیو تماس گرفته راهنمایی شوید اگر نه ادرس ایمیلتان را بدهید تا راهنمای مونتاژ را برایتان بفرستم
              پاسخ:http://py2ohh.w2c.com.br/trx/ararinhamontagem/montandoararinha.htm
              راحل مونتاژ و تست مدار است - 1396/11/5

              درباره ما

                به وب سایت من خوش امدید در این مقوله علاقمندم اطلاعاتی از رادیو اماتوری که در ذهن داشته و در حال پاک شدن هستند را یادآوری و بهمراه عکس و مطلب جهت اطلاع علاقمندان درج و در این زمینه هر گونه همکاری و اعلام نظر و بیان ایرادات مزید بر منت خواهد بود.

              کلیه ی حقوق مادی و معنوی سایت مربوط به *** خاطرات راديو آماتوري *** بوده و کپی برداری از آن با ذکر منبع بلامانع می باشد.
              قالب طراحی شده توسط: تک دیزاین و سئو و ترجمه شده و انتشار توسط: قالب گراف